Mi a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazán olyan kazán, amely az égéstermékben lévő hőt is feltudja használni, így ezzel nagyobb hatásfokot tud elérni, mint társai.

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 8463Állunk
rendelkezésére!

Egy kazán, amely képes jobban dolgozni, és az égéstermékben lévő rejtett hőt is képes felhasználni – ez a kondenzációs kazán.

Kondenzációs gázkazán.

A kondenzációs kazán a füstgázban lévő vízgőzt lecsapatja, és ezt használja fel. Ez azt jelenti, hogy az égéshőt tudja felhasználni a tüzelőanyag helyett részben. Ahol sok kötött hidrogént tartalmaz a tüzelő anyag, és az égés során vízzé, vízgőzzé ég el, és a fűtővíz hőmérséklete 40-50 Celsius fok között van ott lehet használni.

Bár tudjuk, hogy ez különösebben nem érdekli az embereket. Mi a lényeg? A lényeg az az, hogy a kondenzációs kazánnal kevesebb pénzért sokkal többet tudunk fűteni, akár 20%-ot is tudunk nyerni azokkal szemben, akik hagyományos gázkazánt használnak.

Mi jelent a kondenzáció?

Kondenzáció jön létre akkor, amikor felrakjuk a vacsorát főni, és a fedélre szépen kiül a kicsapódott gőz. Ugyan ez történik a kazánban is, a magas hőmérsékletű páras légnemű anyag elkezd lehűlni, és kicsapódik. 

Az EU-s szabályozás.

Az Európai Unió leszabályozta évekkel ezelőtt, hogy milyen kazánokra adható ki működési engedély. Ez azt jelenti, hogy ma már csak a kondenzációs kazánokra adható ki működési engedély, így akinek elromlott a régi kazánja, vagy újat szeretne venni már csak kondenzációsat tud venni.

Ennek logikus, és érhető okai vannak. Egyrészről környezetvédelmi okokból hozták ezt a rendeletet, mivel így kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, ráadásul alacsonyabb hőfokon. Ezeknél a kazánoknál elmondható az, hogy szinte teljesen ki van zárva a gáz fűtés nagy mumusa, a szénmonoxid-mérgezés, mivel a kazán égés termék füstje nem lép kapcsolatba a lakás levegőjével.

Ma már minden lakás és ház kötelezve van a cserére, a társasházak 2018 őszéig kaptak időpontot. Nehezítő körülmény, hogy a kondenzációs kazánokhoz át kell építeni a kéményt, ami ugyan költséges, sajnos nincs kibúvó.

A kondenzációs kazán kihasználása.

Előnyös, ha elfelejtjük a szobatermosztátot, és inkább beszerzünk egy időjárás függő termosztátot, mivel ezzel gazdaságosabban tudjuk szabályozni a rendszert. A kazánoknál fontos, hogy gondosan be legyen állítva a hidraulikus működést – mi ezt természetesen megcsináljuk. 

Ha ezek nincsenek meg, akkor viszont ugyanannyiba fog kerül a kondenzációs kazán, mint a sima kazán, ráadásul nem lesz soha egyenletes meleg a lakásunkban. Ha nagy teljesítményen működtetjük, akkor meg teljesen olyan lesz, mint a hagyományos gázkazán.

Kondenzációs kazán működése

Mivel ma már sok mindenkinek kell lecserélnie a régi kazánját kondenzációs kazánra így nem árt tudni, hogy hogy működnek ezek a kazánok.

Először is kezdjük azzal, hogy a mi kondenzáció. A kondenzáció lényegében nem más, mint a párolgás ellentétes folyamata. Mit jelent ez? Ha egy zárt térben a gőzmolekulák nem tudnak szabadulni akkor egy idő után kicsapódnak a felületen. A gőzmolekulának magasabb az energiája, mint a víznek, ezért a kicsapódás során energia szabadul fel, amelyet felhasznál a kondenzációs kazán. 

Ez a folyamat megy végbe a kazánban is. A kazán elégeti a gázt, az égéshez levegőt szerez, majd az égésterméket kijuttatja a levegőbe. A kondenzációs kazánban is ez megy végbe, viszont az égésterméket tartalmazó füstgázt először lehűti a készüléken belül, majd a felszabaduló energiát felhasználja.

Ez a folyamat több szempontból jó. Az első szempont az az, hogy sokkal jobb a környezet szempontjából, mint a régi készülékek. Az eltávozó füst sokkal alacsonyabb hőmérsékletű, mint egy hagyományos kazánból származó, épp a környezetre is kevésbé káros. 

A másik szempont az a hatásfok. A hagyományos kazánoknak a hatásfoka maximum 90 és 95 % között van. Mivel a kondenzációs kazán az égéstermékből is energiát nyer, így ennek a készüléknek a hatásfoka 20-30 %-al is több lehet. Így lényegében kevesebb pénzért ugyanolyan meleget tudunk varázsolni otthonunkban, mint a hagyományos kazánnal.

Ha itt az ideje annak, hogy lecserélje készülékét, akkor feltétlenül vegye fel velünk a kapcsolatot. Mi segítünk kiválasztani a tökéletes készüléket és be is szereljük Önnek! Hívjon minket bizalommal!

Milyen a kondenzációs kombi kazán?

Kondenzációs kombi kazán rendkívül sok mindenkinek van otthonában, de ahhoz, hogy megértsük, hogy milyen ez a készülék, a legjobb, ha a kifejezést elemeire bontjuk.

Kezdjük a kazánnal. A gázkazán egy olyan készülék, amely valamilyen éghető gáz elégetésével hőenergiát szabadít fel. Ezt a hőenergiát használja fel arra, hogy a közvetítő közeget, amely általában víz, felmelegítse. Ha megtörténik a hőátadás, akkor a víz eljut a megfelelő pontokba, mint például a radiátorok. Ezzel meg is történik a fűtés. A kazánokat rengeteg féle szempont alapján tudjuk csoportosítani, amit itt kiemelnénk, az a teljesítmény. Vannak erőművi kazánok, amelyek elképesztő teljesítményen működnek, de természetesen mi nem ezekkel foglalkozunk, hanem azokkal, amelyek a családi házakba valóak.

Mit jelent az, hogy kombi a kazán? Első hallásra azt gondolnánk, hogy azt jelenti, hogy kombinált - és ez így igaz. A kombinált kazánokban az a kombináltság, hogy nem csak a fűtésről gondoskodnak, hanem a melegvíz ellátásról. Itt sokszor félreértés van. A kombi kazán nem bojler, ergo nem tárolja a vizet. A kombi kazánok egy átfolyós rendszerrel csak felmelegítik a vizet, mindig épp annyit amennyit kiengedünk a csapból. Ennek meg van a hátránya is, mivel egyértelmű, hogy az elején sok-sok liter kifolyik hidegen, a készülék percenként csak kilenc liter vizet képes felmelegíteni.

A legérdekesebb viszont a kondenzáció. Mit is jelent a kondenzációs kazán, miért halljuk azt a tv-ben, hogy ezekre lehet már csak lecserélni a kazánokat, mitől ennyire jók ezek? Ehhez először is tudnunk kell, hogy milyenek voltak régen a kazánok. Talán Ön is hallott még a múltból történeteket, hogy a kazán miatt CO mérgezés történt. Ez a nyílt égésterű kazánokra volt jellemző, amelyek kapcsolatba tudtak lépni a lakótér levegőjével. A kondenzációs kazánok ZÁRT égésterűek, ami azt jelenti, hogy soha nem fordulhat elő CO mérgezés. Életvédelmi szempontból tökéletesek. A kondenzációs kazánoknak viszont az igazán nagy előnye az az, hogy képesek akár 20-30%-al is jobban teljesíteni, mint a hagyományos kazánok, így rendkívül energiahatékonyak, és környezetbarátabbak. 

Ha itt az ideje, hogy kondenzációs kombi kazánt vásároljon, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk választani egy jó készüléket!

Hasonló oldalak

Mi a kondenzációs kazán?

Mi a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazán olyan kazán, amely az égéstermékben lévő hőt is feltudja használni, így ezzel nagyobb hatásfokot tud elérni, mint társai. Annyira jól felhasznál minden energiát, hogy felesleges energia szinte alig távozik a készülékből.

Mi a kondenzációs kazán?
Kondenzációs kazán javítás

Kondenzációs kazán javítás

Ha elromlott a kondenzációs kazánja, akkor jobb mielőbb szerelőt hívni, ez nem várhat. Mi professzionálisan hárítjuk el a problémát, gyorsan, ugyanakkor rendkívül hatékonyan dolgozunk. Ha javításra van szüksége kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kondenzációs kazán javítás
Kondenzációs kazán karbantartás

Kondenzációs kazán karbantartás

Mint minden más gázkészüléket, a kondenzációs gázkazánt is időnként karban kell tartani. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a következő fűtési szezon is zökkenő mentesen fog lezajlani, akkor jobb ha az előző szezon végén megnézetjük készülékünket.

Kondenzációs kazán karbantartás
Kondenzációs kazán szervizelés

Kondenzációs kazán szervizelés

Mi nem nézzük a márkát, márkafüggetlenül szervizelünk minden kondenzációs kazánt. Ha elromlott, vagy csak karbantartásra szorul, akkor hívjon minket. Kiszállunk, megjavítjuk készülékét, alaposan ellenőrzünk mindent, és olyan lesz, mint új korában.

Kondenzációs kazán szervizelés
Kondenzációs kazán

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazánok nagyobb hatékonysággal dolgoznak, mint a hagyományos kazánok, ráadásul sokkal költséghatékonyabbak is, és környezet kímélőbbek. Ha családi házban, vagy társasházban élünk, akkor 2018-tól csak ilyet szereltethetünk be.

Kondenzációs kazán
Kondenzációs kazán beszerelés

Kondenzációs kazán beszerelés

Sok esetben az egész fűtésrendszert át kell alakítani egy kondenzációs kazánhoz, át kell alakítani a kéményeket például. Ez nagy munka, de mi elvállaljuk. Kiépítjük az új fűtésrendszerét, és beépítjük új kondenzációs gázkazánját is, mindezt kedvező áron.

Kondenzációs kazán beszerelés
Mennyivel hatékonyabb a kondenzációs kazán?

Mennyivel hatékonyabb a kondenzációs kazán?

A nyugati országokban már nem is szerelnek be nem kondenzációs kazánt. Környezettudatosabb, olcsóbb a működtetése, hamar visszahozza a ráfordított összeget. Amíg egy hagyományos készülék 90%-on működik, addig ez a kazán képes 110%-on is működni.

Mennyivel hatékonyabb a kondenzációs kazán?
Kondenzációs kazán csere

Kondenzációs kazán csere

Ha úgy gondolja, hogy kazánja megérett a cserére, akkor hívjon minket. A helyszíni felmérést követően elkészítjük Önnek az árajánlatot, amelyet ha elfogad, akkor megkezdjük a cserét. A szakszerű beszerelést követően átadjuk Önnek gázkazánját.

Kondenzációs kazán csere
Gázkazán

Gázkazán

A gázkazán egy összefoglaló név. A gázkazánokat csoportosítjük elhelyezés, funkció, égés folyamat, és égéstermék-elvezetés szerint. Mindegyik csoportokban több alcsoport található, így mindenki számára megtalálható minden igény szerint a tökéletes kazán.

Gázkazán
Folyamatos ügyfélszolgálat

Folyamatos ügyfélszolgálat

Mivel tudjuk, hogy a gázkészülékek a legrosszabbkor mennek tönkre, például karácsonykor, vagy szombaton, ezért mi folyamatos ügyfélszolgálatot nyújtunk. Nem kell megvárni az "iroda-időt" ahhoz, hogy felhívhasson minket, mi bármikor elérhetőek vagyunk.

Folyamatos ügyfélszolgálat

Klíma szerelés

Klíma szerelés olcsón a legjobbaktól. Több évtizede dolgozunk a szakmában, így már számtalanszor szereltünk fel klímákat, és javítottunk meg légkondicionálókat. Minden szezonban vállaljuk a karbantartási munkálatokat, amelyek során tisztává, és baktériummentessé varázsoljuk a klíma egységeit. Mindent a szükséges előírások szerint csinálunk, munkánkra teljes körű garanciát adunk, mind a javításra, mind a beszerelésre. Áraink rendkívül kedvezőek, és Budapest minden kerületében elérhetőek vagyunk.

Klíma szerelés

Lakásfelújítás

A lakásfelújításnak a lényege az, hogy olyan minőségben újítsunk fel, hogy az akár több évtizedig is megállja a helyét. Ezt nem csak a minőségi alapanyagokkal tudjuk elérni, bár ez is fontos, hanem a szakszerű munkálatokkal. A mi szakembereink mindig precízen, pontosan és hatékonyan dolgoznak. A végeredmény nálunk mindig szemkápráztató, pontosan olyan, mint amelyet az ügyfél megálmodott. Szakértelmünkkel és elhivatottságunkkal megteremtjük álmai otthonát!

Lakásfelújítás

Segítséget szeretne?

Klímát szeretne, de nem tudja, hogy milyet válasszont?
Elromlott a klímája, és nem tudja, hogy kivel javítassa meg?
Hívjon minket, és segítünk Önnek!

A legjobbakkal szövetségben.

Számunkra fontos, hogy azok a cégek, akikkel együtt dolgozunk, mind jó márkák legyenek. Ezeket a márkákat nyugodt szívvel tudjuk ajánlani minden ügyfelünknek, mivel az évek alatt bizonyítottak, hogy időtállóak, és jó minőségűek. Egy gázkészülék vásárlása több évtizedre szóló döntés, ezért nagyon fontos, hogy jól válaszunk. Mi ebben segítünk Önnek. Az igényeihez mérten ajánlunk Önnek egy olyan márkát, amelynek van olyan készüléke, amely Önnek tökéletes lesz. Ezekkel a cégekkel kapcsolatban állunk, így könnyen tudunk alkatrészt is szerezni.

Szerencsére a márkáknak is fontos, hogy jó minőségűek legyenek, ezért ma már sok márka közül tudunk válogatni. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

+36 (20) 611 8463