Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazánok nagyobb hatékonysággal dolgoznak, mint a hagyományos kazánok, ráadásul sokkal költséghatékonyabbak is, és környezet kímélőbbek. Ha családi házban, vagy társasházban élünk, akkor 2018-tól csak ilyet szereltethetünk be.

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 8463Állunk
rendelkezésére!

A kondenzációs gázkazán olyan kazán, amely magas hatásfokkal dolgozik, az égéstermékben lévő elrejtett hőt is képes felhasználni.

Mi az a kondenzációs gázkazán?

A füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával tudja hasznosítani. Ebből az következik, hogy a tüzelőanyag helyett az égéshőt tudja hasznosítani a berendezés. Ezt a kazán ott lehet használni, ahol sok kötött hidrogént tartalmaz a tüzelő anyag, és az égés során vízzé, de ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor vízgőzzé ég el, plusz a visszatérő fűtővíz hőmérséklete 40-50 Celsius fok között van.

Ez talán elsőre sok információnak tűnik, sőt, rengetegnek. Ez a tömény, de pontos megfogalmazása a kondenzációs kazánnak. De mi a lényeg? A kondenzációs kazán sokkal, nagyobb hatékonysággal tud működni a hagyományos kazánokhoz képest, akár 20%-al is, ráadásul még a környezetre sem olyan káros, mint a többi kazán.

Mi az a kondenzáció?

Gondoljunk bele, mi történik akkor, amikor főzünk. Felrakjuk vasárnap a húslevest, és rárakjuk a fedőt. Kis idő elteltével ha kimegyünk a konyhába látjuk, hogy a fedő nem párás, hanem kicsapódott oda a gőz. Ez a kondenzáció. 

A kondenzáció akkor jön létre, amikor magas hőmérsékletű párás, légnemű anyag elkezd lehűlni, a párát nem képes megtartani, és kicsapódik a felületre. Ezt használja ki a kondenzációs kazán is.

Hogyan működik?

Azt tudjuk, hogy a kazán elégeti a gázt, amihez levegő kell. Ez ugye a nyílt és zárt éges térű készülékeknél teljesen máshogy valósul meg, de itt most nem is ez a fontos. A kondenzációs kazán abban különbözik, hogy míg más készülékeknél a füstgázt elvezetjük, itt bent marad a készülékben, ahol létre jön a kondenzáció. A füst miután távozik már sokkal alacsonyabb hőmérsékletű lesz, így kevésbé káros a környezetre. Ráadásul ezzel még a kéményünket is óvjuk.

A kondenzációs kazánok képesek 90% helyett 110%-on dolgozni, ezért is van az, hogy annyian lecserélik erre a meglévő készüléküket.

A 813/2013/EU rendeletről.

Bár az EU-s és a magyar rendelet nem mondja ki, hogy csak kondenzációs kazánt lehet beszereltetni 2016-tól, de végül is ezt mondja: csak olyan készülékekre adható ki az engedély, amelyek elérik a 86%-os hatásfokot. Így kizárásos alapon csak a kondenzációs kazán jöhet szóba. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy még lévő készülékünket ne használhatnánk. Természetesen használhatjuk, de már újat nem tudunk ebből beszereltetni, de szereltetni, javítgatni még mindig lehet. Ez a rendelet egyrészt környezet védelmi szempontból nagyon fontos, másrészt életvédelmi okok miatt is, mivel az égéstermék füstje nem találkozik soha a szobákkal, így teljesen ki van zárva a szén-monoxid mérgezés.

Minden, amit érdemes tudni a kondenzációs kazánokról

Mégis mit tud az a kazán, amit tőlünk nyugatabbra már évtizedek óta használnák, és nálunk is kötelező lett? Akinél felmerült a kazán csere, az biztos hallott róla, hogy ma már csak erre lehet cserélni a gázkazánokat. De mi ez a készülék, mitől tud többet, és mégis miért lett kötelező? Erre most mind választ adunk.

Először is helyezzük el a kondenzációs kazánt a többi kazán között. A kazánokat többféleképpen tudjuk csoportosítani, de vegyük a két legnagyobb csoportot: nyílt és zárt égésterű kazánok. A nyílt égésterű kazánok ma már eléggé kikopott fajta, mivel ezek életvédelmi szempontból egyáltalán nem biztonságosak, könnyen megtörténhet egy CO mérgezés. 

A zárt égésterűek ezzel szemben már biztonságosabbak, ide tartozik a kondenzációs kazán is. Vannak a turbós kazánok, amelyek ugyanúgy biztonságosak, de sokkal szennyezőbbek, mint a kondenzációs kazánok.

Szennyezőek? Igen, tudniillik, hogy a kazánok különböző anyagokat bocsájtanak ki, ráadásul nem is alacsony hőfokon. Ezzel két gond van: szennyező anyagok és felhasználható energia fel nem használtsága. Mit csinál a kondenzációs kazán másképp? Amikor végbemegy a folyamat a kazánban akkor egy forró füstgáz hagyja el a készüléket. A kondenzációs kazán nem engedi el ezt a füstgázt, hanem fenntartja, lecsapatja vízzé, majd ezt az energiát újra felhasználja. Így ráadásul sokkal alacsonyabb hőmérsékletű anyagot bocsájt ki a folyamat végén.

És az sem elmaradhatatlan tény, hogy ezek a készülékek nagyjából 20-30 %-al is jobban teljesítenek, mint a régi, hagyományos kazánok. Ez jelentősen költséghatékonnyá teszi a készüléket.

Így már valószínű érthető, hogy miért lett úgymond “kötelező” kondenzációs kazánra cserélni a készülékeket. A szén-monoxid mérgezés hosszú-hosszú évekig nagyon magas volt, sokan emlékezhetnek rá, hogy még be sem köszöntött rendesen a hideg, de már hallani lehetett a halál esetekről. Ez soha nem történhet meg egy kondenzációs kazánnál. Az élet és a környezet védelme nagyon kiemelkedő ezeknél a készülékeknél, folyamatos fejlesztés alatt vannak, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek.

Ha kérdése van a kondenzációs kazánokról, keressen fel minket! Tudjuk, hogy nem könnyű készüléket választani, így ha elakadt, akkor segítünk Önnek. Ha már meg van a terv, hogy ideje lecserélni a kazánt, akkor hívjon minket, mi segítünk készüléket választani és be is szereljük Önnek! Hívjon minket bizalommal. 

Hasonló oldalak

Kondenzációs kazán csere

Kondenzációs kazán csere

Ha úgy gondolja, hogy kazánja megérett a cserére, akkor hívjon minket. A helyszíni felmérést követően elkészítjük Önnek az árajánlatot, amelyet ha elfogad, akkor megkezdjük a cserét. A szakszerű beszerelést követően átadjuk Önnek gázkazánját.

Kondenzációs kazán csere
Kondenzációs kazán javítás

Kondenzációs kazán javítás

Ha elromlott a kondenzációs kazánja, akkor jobb mielőbb szerelőt hívni, ez nem várhat. Mi professzionálisan hárítjuk el a problémát, gyorsan, ugyanakkor rendkívül hatékonyan dolgozunk. Ha javításra van szüksége kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kondenzációs kazán javítás
Kondenzációs kazán karbantartás

Kondenzációs kazán karbantartás

Mint minden más gázkészüléket, a kondenzációs gázkazánt is időnként karban kell tartani. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a következő fűtési szezon is zökkenő mentesen fog lezajlani, akkor jobb ha az előző szezon végén megnézetjük készülékünket.

Kondenzációs kazán karbantartás
Kondenzációs kazán

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazánok nagyobb hatékonysággal dolgoznak, mint a hagyományos kazánok, ráadásul sokkal költséghatékonyabbak is, és környezet kímélőbbek. Ha családi házban, vagy társasházban élünk, akkor 2018-tól csak ilyet szereltethetünk be.

Kondenzációs kazán
Kondenzációs kazán beszerelés

Kondenzációs kazán beszerelés

Sok esetben az egész fűtésrendszert át kell alakítani egy kondenzációs kazánhoz, át kell alakítani a kéményeket például. Ez nagy munka, de mi elvállaljuk. Kiépítjük az új fűtésrendszerét, és beépítjük új kondenzációs gázkazánját is, mindezt kedvező áron.

Kondenzációs kazán beszerelés
Kondenzációs kazán szervizelés

Kondenzációs kazán szervizelés

Mi nem nézzük a márkát, márkafüggetlenül szervizelünk minden kondenzációs kazánt. Ha elromlott, vagy csak karbantartásra szorul, akkor hívjon minket. Kiszállunk, megjavítjuk készülékét, alaposan ellenőrzünk mindent, és olyan lesz, mint új korában.

Kondenzációs kazán szervizelés
Mennyivel hatékonyabb a kondenzációs kazán?

Mennyivel hatékonyabb a kondenzációs kazán?

A nyugati országokban már nem is szerelnek be nem kondenzációs kazánt. Környezettudatosabb, olcsóbb a működtetése, hamar visszahozza a ráfordított összeget. Amíg egy hagyományos készülék 90%-on működik, addig ez a kazán képes 110%-on is működni.

Mennyivel hatékonyabb a kondenzációs kazán?
Mi a kondenzációs kazán?

Mi a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazán olyan kazán, amely az égéstermékben lévő hőt is feltudja használni, így ezzel nagyobb hatásfokot tud elérni, mint társai. Annyira jól felhasznál minden energiát, hogy felesleges energia szinte alig távozik a készülékből.

Mi a kondenzációs kazán?
Gázkazán

Gázkazán

A gázkazán egy összefoglaló név. A gázkazánokat csoportosítjük elhelyezés, funkció, égés folyamat, és égéstermék-elvezetés szerint. Mindegyik csoportokban több alcsoport található, így mindenki számára megtalálható minden igény szerint a tökéletes kazán.

Gázkazán
Cirkó

Cirkó

Ma Magyarországon a legtöbb lakásban cirkó a fűtési forma. A cirkó a fali gázkazán, amely a fűtési igényeiken túl akár még a melegvíz ellátásunkat is képes kielegíteni. Vállaljuk cirkók beszerelését, javítását, karbantartását, vagy akár cseréjét is.

Cirkó

Klíma szerelés

Klíma szerelés olcsón a legjobbaktól. Több évtizede dolgozunk a szakmában, így már számtalanszor szereltünk fel klímákat, és javítottunk meg légkondicionálókat. Minden szezonban vállaljuk a karbantartási munkálatokat, amelyek során tisztává, és baktériummentessé varázsoljuk a klíma egységeit. Mindent a szükséges előírások szerint csinálunk, munkánkra teljes körű garanciát adunk, mind a javításra, mind a beszerelésre. Áraink rendkívül kedvezőek, és Budapest minden kerületében elérhetőek vagyunk.

Klíma szerelés

Lakásfelújítás

A lakásfelújításnak a lényege az, hogy olyan minőségben újítsunk fel, hogy az akár több évtizedig is megállja a helyét. Ezt nem csak a minőségi alapanyagokkal tudjuk elérni, bár ez is fontos, hanem a szakszerű munkálatokkal. A mi szakembereink mindig precízen, pontosan és hatékonyan dolgoznak. A végeredmény nálunk mindig szemkápráztató, pontosan olyan, mint amelyet az ügyfél megálmodott. Szakértelmünkkel és elhivatottságunkkal megteremtjük álmai otthonát!

Lakásfelújítás

Segítséget szeretne?

Klímát szeretne, de nem tudja, hogy milyet válasszont?
Elromlott a klímája, és nem tudja, hogy kivel javítassa meg?
Hívjon minket, és segítünk Önnek!

A legjobbakkal szövetségben.

Számunkra fontos, hogy azok a cégek, akikkel együtt dolgozunk, mind jó márkák legyenek. Ezeket a márkákat nyugodt szívvel tudjuk ajánlani minden ügyfelünknek, mivel az évek alatt bizonyítottak, hogy időtállóak, és jó minőségűek. Egy gázkészülék vásárlása több évtizedre szóló döntés, ezért nagyon fontos, hogy jól válaszunk. Mi ebben segítünk Önnek. Az igényeihez mérten ajánlunk Önnek egy olyan márkát, amelynek van olyan készüléke, amely Önnek tökéletes lesz. Ezekkel a cégekkel kapcsolatban állunk, így könnyen tudunk alkatrészt is szerezni.

Szerencsére a márkáknak is fontos, hogy jó minőségűek legyenek, ezért ma már sok márka közül tudunk válogatni. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

+36 (20) 611 8463
Innovatív Napelem

Hasznos információk a napelemekről érthetően!

Innovatív Napelem

Az Innovatív napelem weboldal célja, hogy a legfontosabb és leghasznosabb információkat átadja a napelem témában, közérthető módon! A cél, hogy az Ön számára lehető legjobb döntést hozhassa meg!